Pasningsvejledning 1-2-3-klæk
Triops Cancriformis cancriformis
Obs! Denne vejledning vil hjælpe til at sikre dig til en god klækning af dine triopsæg. Men for at du ikke tror, det er en videnskab, kan jeg fortælle, at jeg f.eks. har masser af triops i min regnvandsbeholder, fordi jeg smed 20 æg deri. Ingen foder eller noget. De lever af myggelarver og infusorier, som naturligt er i fadet.
Jeg hælder normalt regnvand og æg sammen i et glas og stiller det udenfor i solen på en varm dag og tager dem ind om aftenen. Dagen efter er en stor del af æggene klækkede, og i løbet af en dag eller to kommer flere til. Hvis du klækker udelukkende under kunstigt lys, skal du forvente 2-3 dage, før de første klækker.
Du skal bruge
- 1 pose triopsæg + sand.
- En beholder/akvarie som kan rumme min. to liter vand.
- En lille "klækkebeholder" som kan rumme ca. 1-2 deciliter (f.eks. et glas).
- Ca. 1/2l. regnvand el. demineraliseret vand (købes i supermarkeder) Hanevand kan ofte bruges. Regnvand er bedst.
- Hvis du har noget "modnet" vand (akvarievand, søvand el. lign.) er dette super som foder i de første dage, hvor larverne/ungerne spiser ved at filtrere dette. Der er også foder i sandet som kommer med dine triopsæg, men de sætter pris på en skefuld modnet vand (eller grønt algevand).
Husk! Det er helt normalt at alle æg ikke klækker første gang. Tør de resterende æg til de er knastørre, og du kan forsøge igen indtil de fleste er klækkede.
Klækning af triopsæg
1: Ryst dit vand hårdt i nogle minutter. Det skal iltes grundigt og være stuetemperatur.
2: Hæld triopsæg + sand i klækkebeholderen og tilsæt dit iltede vand. Rør forsigtigt, og få det meste til at synke.
3: Fyld dit store akvarie op med hanevand, så det kan blive stuetemperatur. Hvis du har et akvarie luftfilter, kan du evt. sætte det til. Det er ikke nødvendig med ekstra tilbehør, men det er sjovt med lidt sandbund (brug akvariesand eller grus).
4: Placér klækkebeholderen under en læselampe eller i solen, så der er lunt og lyst. Der skal gerne ramme temperaturer på 22-28C for optimal klækning. 30C bliver for varmt. På en god sommerdag virker en dag med direkte sollys rigtigt godt - men en god lampe gør jobbet fint.
5: Vent ca. 1-3 døgn, før de små triopsunger kan anes på bunden (en sort baggrund hjælper). Triopsungerne er de små hvide dyr som i starten ligger og vrikker på bunden og efter nogle timer også svømmer lidt rundt.
6: Døgnet efter du ser de første klækkede triops, kan du fodre en SMULE (brug evt. triops startfoder, som er opløst i vand). Men der er en smule mad til de første dage i sandet med æggene, så vi snakker om en dråbe eller to med "fodervand". Rør meget forsigt, for at få maden til fordele sig en smule. Hvis du er i nærheden af noget gammelt vand fra en lille dam el. lignende, kan du give et par dråber af "bund" - visnet plantemateriale osv. Der er ekstra infusorier de små triopsunger.
7: Det er vigtigt ikke at overfodre! Ikke mere, end de kan spise op! Hvis der ligger rådnende foder i klatter på bunden, kan det hurtigt fordærve vandet.
8: Hæld en smule vand fra dit akvarie ned til ungerne i klækkeakvariet, så de langsomt vænner sig til det det. Tilfør ca. 25% akvarievand og en SMULE fodervand. Gør det i 4-5 dage.
9: Du kan flytte dine triopsunger til dit akvarium, når du har lyst. Put ca. 25% akvarievand ned til ungerne i klækkebeholderen og lad evt. beholderen flyde i akvariet, så temperatur i akvarie og klækkebeholder er ca. den samme. Når den er, kan ungerne forsigtigt lukkes ud i akvariet.
Pasning
Dine triops spiser næsten hvad som helst organisk. Du kan fodre med kartoffel, gulerod, regnorm, myggelarver, fiskefoder, vandplanter, dafnia osv. osv.
- Giv dem ikke mere foder, end der bliver spist op i løbet af en dags tid.
- Du kan lave vandskifte, for at forbedre vandkvaliteten. Skift f.eks. en kopfuld ud med hanevand, når du kommer forbi - eller lav et vandskifte med 25% en gang om ugen. Triops er ikke sarte, og overlever og trives også med mindre vandskifte. Dog holder vandskifte vandet klart og fint.
Triops bliver ca. tre måneder gamle, hvorefter de dør af alderdom.
Læs evt. også pasningsvejledningen her